Sannamari Sala Isosti pienten puolella

Lapsiperheköyhyys on tunnustettava

  • Lapsiperheköyhyys on tunnustettava

 

 

Euroopassa joka 4. lapsi elää köyhyysrajalla tai sen alapuolella. Suomalaisten lasten pienituloisuus (lapsi, joka elää pineituloisessa perheessä) on TIlastokeskusken mukaan kasvanut  vuodesta 1990 (4,9%) vuoteen 2009 (13,2%) 2,7 kertaisesti. Samaan aikaan lapsilisän reaaliarvo on laskenut perheen lapsimäärästä riippuen 20-30%. Toisinsanoen lapsilisän ostovoima on todellakin hekentyny. Samaan aikaan myös kotihoidontuen hoitorahan reaaliarvo on laskenut 27% ja hoitolisän reaaliarvo 51%. Näin kertoo THL:n  perusturvan riittävyyden arviointi 2011.  Viime hallituskaudella kokoomuksen ja demarien perhepolitiikan asiantuntijat vielä leikkasivat lapsilisää ja nyt keskustankin perhepolitiikan asiantuntijat ovat vaalilupauksissaan jäädyttämässä eli leikkaamaassa lapsilisää, vaikka hallituksen sitä leikatessa kirjoittelivat oppositiosta niin lapsilisiä puolustavia yleisönosastokirjoituksia. Sitähän indeksin jäädyttäminen tarkoittaa, ostovoiman leikkaamista. Samaa jäädytystä he esittävät myös kotihoidontukeen. Äkkiä se mieli muuttuu.

 

Puolueiden tuntuu olevan vaikea tunnustaa lapsiperheköyhyyttä, vaikka se on monin tutkimuksin todettu. Lapsen kannalta se tarkoittaa sitä, että ei voi osallistua yleisesti vaaditulla ja odotetulla tavalla yhteisön ja yhteiskunnan toimintoihin. Se tarkoittaa jatkuvaa huolta perheen raha-asioista, joita lapsen ei pitäisi edes miettiä. Se tarkoittaa kiristynyttä ilmapiiriä, vanhempien riitoja, väsymistä, uupumista ja mielenterveysongelmia. Se tarkoittaa häijyä kiusaamista koulussa ja vapaa-ajalla, kun ei ole samanlaisia mahdollisuuksia kuin muilla. Se tarkoittaa huonoa ruokavaliota, jopa nälkää ja terveysongelmia. Se tarkoittaa syrjäytymistä ja häpeää. Lapset häpeävät osattomuuttaan. 

 

Vanhemmille se tarkoittaa uupumista, mielenterveysongelmia, jatkuvaa taloudellisen selviytymisen jauhamista, turhautumista, kun ei voi tarjota lapselleen parasta, epäonnistumisen tunnetta vanhempana, eroja, riitoja. Ja kun on tarpeeksi väsynyt, ei jaksa edes lähteä ottamaan selvää oikeuksistaan. Vanhemmilla ei useinkaan ole tietoa palveluista, joihin heillä ja heidän lapsillaan on toimeentulonsa ja hyvinvointinsa vuoksi oikeus. Pelkällä kodinhoitajalla ei lapsiperheköyhyyttä poisteta, vaikkakin sillä voidaan mahdollisesti ennaltaehkäistä ikäviä tapahtumia.

 

Suomalainen lapsiperheköyhyys johtuu jo edellä mainittujen tukien heikentyyneestä ostovoimasta. Se johtuu myös työttömyydestä, pätkätöistä, nollasopimuksista, pienipalkkaisuidesta, opintorahan pienuudesta perheelliselle ja asumisen kallistumisesta. Kaikkiin näihin tarvitaan pikaisia toimia, mutta valitettavasti Vasemmistoliiton lisäksi mikään muu puolue ei ole taistelemassa lapsiperheköyhyyttä vastaan.

 

Suomella ei ole varaa lapsiperheköyhyyteen. Suomessa ei edes pitäisi olla lapsiperheköyhyyttä, mutta sitä on. On aina ollut, mutta viimevuosina se on vain kasvanut. Ja mikäli gallupit pitävät paikkaansa se tulee vain lisääntymään seuraavalla hallituskaudella. 

 

Muistan ikuisesti, kun lapseni 2000-luvun alussa tuumasivat yksinhuoltajaopiskelijaäidilleen, että äiti elä huoli, ens viikolla tullee opintotuet, niin voijaan ostaa oikeeta maitoa eikä tartte tuosta eu-jauheesta tehä.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän JukkaLaulajainen kuva
Jukka Laulajainen

Ei ihmiset halua tehdä lapsia ellei ole taattu työ ja tulot. Nykyiset pätkätyöt aiheuttavat tätä. Muitakin syitä on mutta en rupea niitä tässä nimeämään, koska feministien pyhä viha

Leena Tuomaala

Mielelläni kuulisin myös niitä keinoja, mistä ja miten saadaan hankittua valtion kassaan ne varat, joita sosiaalitukina maksetaan? Helppo on sanoa jokaisen, mihin tarvitaan lisää rahaa, mutta jos ei mistään menoista leikata ja otetaan lisää velkaa, luomme lapsillemme aina vain entistä huonomman tulevaisuuden. Jos nyt otetaan taas lisää velkaa, lapsemme elävät tulevaisuudessa köyhässä, velkakriisissä olevassa valtiossa.

Mielestäni lapsilisien maksaminen pitäisi lopettaa kokonaan lasten _vanhemmille_. Se pitäisi kohdentaa lapsiin, eli täytyisi varmistaa, että se tukisumma menisi oikeasti suoraan _lapsen_ käyttöön.
Lapsilisän summa ei yksin ratkaise perheiden ongelmia: jos lasten vanhemmilla on erinäisistä syistä mielenterveysongelmia ja työttömyyttä, lapsilisä ei ko.perheissä mene lapsen harrastuksiin vaan vanhempien päihteisiin.
Sillä ei ole _isossa mittakaavassa_ merkitystä, onko lapsilisän määrä esim. 110 euroa vai 116 euroa. Lapsiperheköyhyys ja muut ongelmat on tunnustettava ja niihin löydettävä oikeita, toimivia ratkaisuja. Isompia linjauksia.

ulf fallenius

Rahat ei riitä tulevaisuudessa eikä nyt mihinkään sosiaaliavustusten lisäyksiin.

Toimituksen poiminnat